Проблемът с фалшивите новини се корени в това, че те се раждат в анонимност, но са спонсорирани с пари, които идват от корупция и нелегитимни политически практики, заяви  евродепутатът Николай Бареков по време на кръгла маса, посветена на фалшивите новини преди две седмица в София.  Днес същият евродепутат сподели на стената си следния пост:

Който не е разбрал: Каракачанов премести циганското гето от Войводиново в центъра на Пловдив! Ромите взимат 50 безплатни апартамента от държавата.

Той бе предхождан от друг пост с подобно съдържание:

След целия шум и пиар на Каракачанов циганите от Войводиново получиха по един безплатен апартамент във Филибето! Честито на пловдивчани! Следващият път - пак за ВМРО!

Двата поста за харесани и споделени от десетки хора. Коментарите, които следват, естествено изразяват възмущението на честния данъкоплатец, който не иска да приеме, че с неговите пари ще се подаряват апартаменти на роми, докато бездомни българи спят по улиците.

Разбира се, борецът срещу фалшиви новини, за пореден път произвежда точно такива. Защото нито един ром от Войводиново не е преместен в центъра на Пловдив, а също така няма жител на селото, който да се е сдобил с безплатен апартамент, без значение от кой етнос е. Но всъщност тези дребни факти едва ли вълнуват негово депутатско височество, чиито взор вече гледа към хоризонта на предстоящите евроизбори.  За него очевидно истината не е от особено значение, важното е да намери причина да клъвне бившият си коалиционен партньор и бъдещ си политически опонент Каракачанов /който впрочем също вече усилено се готви за изборите и мелодраматично развява оставка, ако не приемат стратегията му за циганите/.  И машината за слухове е включена:  Роми се заселват в безплатни жилища в центъра на Пловдив! И целокупното ФБ общество започва да се упражнява по темата. Все пак „новината” не е от анонимен източник, а от самия евродепутат.

Репортер на TrafficNews.bg се свърза с пловдивчанина, за да провери от къде той разполага с подобна информация и кой е първоизточникът. Вместо конкретен отговор, получихме обяснение в стил ЕЖК*  и предизборна реч в защита на „българските граждани, изхвърлени посред зима на студа от г-н Каракачанов”. „Това нещо вчера мина между редовете, големите медии решиха да пропуснат тази новина. Доколкото разбирам, Община Марица и Община Пловдив са обещали жилища на въпросните хора от гетото във Войводиново… Като пловдивчанин призовавам пловдивчани в момента не да гонят тези хора, защото те няма къде да отидат, но да се замислят много добре за какви хора гласуваме през годините.” коментира Бареков, очевидно забравил предложението, което направи преди две години, а именно всички цигани да бъдат екстрадирани в родината им Индия.  Но в крайна сметка никой не очаква от него да бъде последователен . Новоизпеченият консерватор е печално известен с политическите си мимикрии, така че един фейк повече или по-малко няма да се отрази на съня му. Важното е да заспива в спалнята си в Брюксел.

*EЖК - Една жена ми каза 

Интервю с Бареков по темата вижте ТУК!