Заведение предлага кафето за роми на двойна цена. За това разказа адвокат Даниела Михайлова във фейсбук профила си.

Централно заведение в Пещера, собственост на „ПЕРГАМ-ДК“ ЕООД, предлага кафе на част от клиентите си срещу  1,10 лв., а на друга част - срещу 2,50 лв.

„Досещате ли се кой получава по-скъпата поръчка? Нов изтънчен начин да бъдат прогонени клиентите роми! Позор!“, риторично попита и си отговори адвокатката.

Заведението е намерило начин да заобиколи правната регламентация, като вкара схемата в законна рамка, твърди адвокат Михайлова, която разказва още, че собствениците са оформили специален начин, чрез който да бъде приложен различният ценоразпис. По нейните думи: „Ако сте с етнически произход, различен от български, за да влезете, трябва да имате членска карта, каквато вие нямате, защото никой няма и такива просто не съществуват“. А ако нямате…  не е проблем: вместо 1,10 лв. плащате 2,50 лв. за едно кафе.

Адвокат Михайлова сподели, че е подготвила иск до съда по Закона за защита от дискриминация, а Ружди Мехмедов е категоричен, че ще настоява за санкции от страна на община Пещера на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Двоен стандарт, двойна цена... Така излиза според адвокатката. По касовите бележки ясно личи, че има два въведени кода: единият е за "Кафе Лаваца", другият е "Лаваца". Дали обаче "Лаваца" е запазена марка за определени посетители или обратното - "Кафе Лаваца" е оферта за лоялни клиенти? А възможно ли е да има друго обяснение и под двата кода да се крие различен вид кафе? 

Споделете вашето мнение по въпроса!