Земно нашествие се готви към планетата Марс. Три държави - САЩ, Китай и ОАЕ, изпращат безпилотни космически апарати към Червената планета в следващите седмици, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от dir.bg. Трите мисии потеглят една след друга и целта им е да търсят признаци на древни микроскопични форми на живот и да проучат условията за бъдещи пилотирани мисии.

САЩ изпращат ровъра с размер на лек автомобил "Пърсивиърънс" (Постоянство), който ще събере проби от скалите на Марс и ще ги върне за анализ на Земята. Днес повече от всеки друг път това име има голямо значение, каза директорът на НАСА Джим Брайдънстайн. В момента е в ход подготовка за изстрелването в условията на пандемията от новия коронавирус, заради която гостите ще са сведени до минимум.

Всеки от космическите апарати ще пропътува над 483 милиона километра, преди да стигне до Марс през февруари догодина. Ще са нужни шест-седем месеца, за да излязат апаратите от земната орбита и да се синхронизират с далечната орбита на Марс около Слънцето. Учените искат да узнаят как е изглеждала планетата Марс преди милиарди години, когато на повърхността й е имало реки, езера и океани, които вероятно са предполагали съществуването на малки, прости организми, преди планетата да се превърне във ветровитата пустиня, която е в момента. Според Кен Фарли от Калифорнийския технологичен институт и учен от проекта "Пърсивиърънс", ще е изключително трудно да се открият доказателства за съществуването някога на живот на планетата.

Последователното изстрелване на трите космически апарата до Марс съвсем не е случайно. Изборът на времето е съобразен с едномесечен период, в който Земята и Марс се намират в идеално разположение спрямо Слънцето и това ще намали разходите за гориво и времетраенето на пътуването. Подобен период настъпва веднъж на 26 месеца.

Марс отдавна е притегателна сила за въображението, но се превърна и в гробище за много мисии. През последните десетилетия над 50 на сто от мисиите приключаваха с взривяване, изгаряне или разбиване на космическите апарати. Последният опит на Китай в сътрудничество с Русия от 2011 г. приключи безуспешно. Досега само САЩ са успявали с мисии до Марс. На повърхността на планетата работят марсоходите "ИнСайт" и "Кюриосити". 6 апарата проучват планетата от орбита - три от тях са на САЩ, два са европейски и един е от Индия. Обединените арабски емирства и Китай също искат да се присъединят към елитния клуб.

Космическият апарат от ОАЕ носи името "Амал", което означава "Надежда". Той трябва да бъде изстрелян в сряда от Япония и ще е първата арабска междупланетарна мисия. Контролиран от Дубай, апаратът ще изследва горните слоеве на атмосферата и климатичните промени на Марс. Китай изпраща роувър и орбитър около 23 юли. НАСА е насрочила изстрелването на "Пърсивиърънс" за 30 юли.