Колко ли е далеч времето, в което спокойно ще можем да се разхождаме из Марс, Юпитер, Венера и другите планети в иначе далечния космос? Ако питаме Илон Мъск, не много. Засега обаче се задоволяваме с това да изпращаме плодовете на най-новите технологии да водят експедициите, а ние да изследваме резултатите от това.

spacebok - робот, живеещ на Марс

И като заговорихме за това, вероятно вече знаете за четирикракия робот SpaceBok, който е създаден именно с тази цел. Той може да подскача, върви, дори да симулира различни игри – нещо, в което ще се убедите от прикаченото видео, разпространено наскоро от ESA (Европейска Космическа Агенция), предава Inlife. 

Роботът ще премине доста сурови тестове, които да покажат как се справя в скалиста среда. Много от роботите за космически изследвания са базирани на дизайн с колела, включително и марсоходите на NASA. Един ден към тях могат да се присъединят ново поколение повратливи скачащи роботи като SpaceBok. Така бъдещата колонизация на Марс ще стане не само по-ефективна, но и леко комична за наблюдаване.

spacebok - робот, живеещ на Марс

„Ботчето“ е разработено и с идеята в близко или по-далечно бъдеще то да може да бъде използвано не само за експедиции до споменатите Марс и Луна, но и астероиди с изключително ниска гравитация. Вижте го: