Наскоро в София е проведе един от големите технологични фестивали - Webit. Все повече започваме да си даваме сметка, че технологиите ще изместят хората. Поне отчасти.

Редица експерти в областта прогнозират, че голяма част от професиите ще бъдат заличени от изкуствения интелект и работата ще се поеме от роботи. Всичко ще бъде оптимизирано, автоматизирано и ще улесни човешкия живот, за сметка на работни места.

И колкото и обнадеждаващо да звучи, фактът, че животът ни ще бъде направляван от роботи, изглежда доста плашещ и обрисува една футуристична научно-фантастична картина и то не просто от близкото бъдеще, а от настоящето.

Мартин Уайлд - предприемач и иноватор, представи на Webit картина, в която продавачите и консултантите в магазините просто ще останат в миналото. Всички потребители ще се обслужват от роботи във виртуална реалност. Ще можем да пазаруваме от дома си, да видим как уредът ще изглежда в апартамента и да направим покупката от разстояние, под съветите и насоките на робот-консултанти.

Търговските вериги без касиери вече са факт. Автоматизираното обслужване бавно, но сигурно навлиза в магазините, но технологичните експерти прогнозират, че връзката вече ще бъде обратна. Това означава, че роботът ще ни посрещне на входа, ще ни разведе из магазина и ще отговори внимателно на всичките ни въпроси.

Дали роботите и изкуственият интелект ще закрият редица професии? Със сигурност и това вече е факт. Експертите съветват, че за да пазим стола си на работното място топъл, то трябва да развиваме умения, които са трудно освоими от роботите. Поне засега!