Загадъчни светлини в небето бяха заснети от граждани в България и Източна Европа.

26 декември, 5:30 ч. сутринта. Жителят на Дулово Сезер Нихат пътува към вкъщи. Изведнъж вниманието му е привлечено от ярка светлина в небето. Той успява да направи три снимки на явлението, разказва БТВ.

„Топка, която беше много ярка, като ЛЕД осветление, а като опашка - газообразно вещество, дим. Чудехме се какво е това и в рамките на 10 минути започна да се разпръсква по небето”, разказа Сезер Нихат.

Светлините са заснети от Русия, Турция, Румъния, Полша и Унгария.

Няколко часа по-късно руското министерство на отбраната съобщи, че ракетните войски със стратегическо предназначение са провели експериментално изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Топол-М".

Именно нейния полет са наблюдавали Сезер и останалите очевидци в почти цяла Източна Европа.

При влизане в плътните слоеве на атмосферата, скоростта й е около 5 километра в секунда. При това положение около корпуса на бойната глава се получава плазмен облак. И точно този плазмен облак хората виждат и считат, че това е НЛО”, каза о.з. полк. доц. Гергин Гергинов. Ракетата "Топол М" или на български "Топола", е стартирала и се е приземила на руска територия. Затова военното министерство на Русия не е задължено да информира други страни за експерименталния полет.

„Трасето е външно и няма никаква опасност нито за хората, нито за другите държави”, обясни о.з. полк. доц. Гергин Гергинов.