Така наречените интелигентни роботи могат да съживят икономиката и конкурентоспособността на Япония, заяви главният изпълнителен директор на SoftBank Group Corp Масайоши Сон по време на онлайн конференция.

Фондът Vision Fund на SoftBank е ангажиран с 18 компании в разработката на интелигентни машини, подобрени с изкуствен интелект (AI) и с възможности далеч отвъд танците и поздравите на вратата, с които е известен популярният робот Pepper.

Масайоши Сон припомня грандиозното дебютно събитие на Pepper преди няколко години, но сега този проект не е актуален. Основателят на SoftBank вижда бъдеще с интелигентни роботи, които ще заменят не само производствената и индустриална работна сила, но и всички работници, цитираха думите му Ройтерс и technews.bg.

Шефът на SoftBank подкрепи речта си с видеоклипове на хуманоидни роботи, тичащи и скачащи, както и на машини във формата на контейнер, които чистят подове.

Сон обаче не разкри конкретни данни за нови инвестиции или пазарни цени на някое от устройствата, нито коментира инвестиционната „пауза” на SoftBank в Китай, където регулаторите увеличиха драстично контрола върху технологичните фирми.

През юни SoftBank продаде 80% дял в Boston Dynamics, производител на робота-куче Spot, на южнокорейската Hyundai Motor Group за сумата от 1,1 млрд. долара. Месец по-късно Ройтерс съобщи, че продажбите на робота Pepper, представен от Сон с много фанфари през 2014 г., ще приключат през 2023 г.

SoftBank остава партньор на Boston Dynamics, а от Pepper ще се роди поколение по-функционални интелигентни роботи – или това, което Сон нарича „smabo” (от „smart” и „robot” на японски).

Такива машини ще имат потенциал да революционизират работната сила, тъй като един интелигентен робот може да увеличи 10 пъти дневната производителност на човека, каза Сон. В Япония това означава, че 100 милиона роботи биха могли да свършат работата на 1 милиард души, добави той.

„Хората могат да бъдат освободени от скучната работа”, заяви мениджърът. „(Те) могат да работят върху нещо, което има повече добавена стойност”.