Според маркетинговата компания ABI, към 2025 г. по пътищата ще има около 8 милиони коли без шофьори. Други още по-оптимистични прогнози посочват, че до 2030г. само в САЩ тези автономни коли ще наброяват 20 милиона. Но какво мислят за тях потребителите?

Според проучване сред 1146 собственици на автомобили, проведено от онлайн автоплатформата CarGurus, те са едновременно по-ентусиазирани и по-малко притеснени за колите без шофьори спрямо преди една година. Нещо повече, почти 1/3 дори смятат, че през следващото десетилетие ще притежават самоуправляваща се кола.

„Потребителското мнение за автономните коли се променя бързо и ентусиазмът рязко замества скептицизма. Тези резултати показват, че потребителите днес се чувстват все по-спокойно за това или да притежават автономна кола, или да я срещнат на пътя“, казва компанията.

Сред най-често изразяваните опасения са такива, свързани с безопасността, разходите, техническите ограничения и отговорността.

Тези резултати наистина са изненадващи, имайки предвид че проучване от миналата есен по поръчка на Intel установи, че 43 процента от хората не се чувстват сигурни в близост до кола без шофьор. Поредицата от скорошни инциденти също не помогна с нищо за повишаване на доверието. През март 2018 г. кола на Uberуби пешеходка в Аризона, а паралелно с това автопилотът на Tesla бе виновен за катастрофа с фатален край по същото време.

Що се отнася до компаниите, на които хората вярват най-много за производство на автономни коли, Tesla e на първо място, следвана от Toyota и Waymo на Alphabet.