Faceboook вече не позволява предварително инсталиране на неговите приложения на новите смартфони на Huawei, съобщи Ройтерс.

Клиентите, които вече притежават телефони на китайската компания,, ще могат да използват приложенията на Facebook и да получават софтуерна актуализации, съобщи официален представител на водещата социална интернет медия.

Той обаче подчерта, че на новите смартфони на Huawei повече няма да имат предварително инсталирани приложения като WhatsApp и Instagram, например.

Huawei, чийто бизнес със смартфони стана най-големият генератор на приходи за компанията през миналата година, е една от фирмите в центъра на продължаващите спорове между САЩ и Китай, свързани със сигурността, както и ключов фактор в търговските преговори между двете водещи световни икономики.

Преди време Google също обяви, че повече няма да предоставя своя операционен софтуер Android за телефоните на Huawei, след като китайската компания беше включена в американския т.нар. "черен списък" с фирми.

Днес обаче Google призова властите във Вашингтон да отменят тази забрана, тъй като американският технологичен гигант смята, че именно тя може да представлява опасност за националната сигурност на САЩ.