Плаващи градове ще помогнат на човечеството да се справя с климатичните промени и природните бедствия. "Нешънъл Джиографик" представи концепция за плаващ град, дело на световноизвестни строители, инженери и архитекти.

"Всеки един от екипа ни иска този проект да стане реалност. Това не е само теория", коментира Марк Колинс, директор на Oceanix, компанията, която строи плаващи структури.

Компанията вярва, че проекта с плаващия град може да реши както проблема с недостига на домове, така и заплахата от покачващото се морско равнище. Самите структури ще бъдат проектирани така, че да устояват на различни природни бедствия като наводнения, цунами и урагани от 5 степен.

Автор на идеята, известна като Oceanix City, е небезизвестният архитект Бярке Ингелс и тя е разработена в сътрудничество с Oceanix.

Oceanix City ще представлява комплекс от живи, шестоъгълни "острови" с площ 4,5 акра, всеки от които ще има около 300 жители. Шестоъгълниците се считат за един от най-ефективните архитектурни форми. Като проектират всяка платформа като шестоъгълник, строителите се надяват да сведат до минимум използването на материали. Тези модули могат да бъдат свързани помежду си и да образуват конфигурации на градски блокове, квартали или цели градове.

Ингелс смята, че 10 000 е идеалният брой жители тъй като това ще позволи на острова да постигне "пълна автономия", като произвежда собствена енергия, прясна вода и топлина. Модулните платформи ще бъдат прикрепени към морското дъно и свързани помежду си в пръстен.

Тези плаващи селища ще са изцяло самостоятелни, захранващи се чрез събиране на морска вода, обезсолявана и съхранявана. Храната ще се осигурява като се отглеждат различни култури чрез хидропоника и вертикално земеделие.

Хидропоничните системи ще използват отпадъци от риба, за да подпомогнат отглеждането на растенията, докато вертикалните ферми ще генерират целогодишна продукция. Специални клетки под платформите биха могли да събират миди, калмари и други видове морски дарове.

Oceanix City също така ще произвежда нулеви отпадъци (всичко ще бъде проектирано за разглобяване и повторна употреба).

Няма да има никакви автомобили или превозни средства с вредни емисии, транспортът ще е основно велосипеден.

Сградите ще са максимум между 4 и 7 етажа - ниско строителство. Освен с жилища, градът ще разполага с духовен център, културен център и общинска библиотека, където жителите могат да наемат компютри, велосипеди и книги.

Всички сгради ще бъдат изградени от устойчиви материали като дървен материал и бамбук. Те са проектирани, така че да бъдат лесно демонтирани и бъдещите поколения архитекти да могат да преконфигурират концепцията.

Планира се строеж на прототип на плаващия град в продължение на няколко месеца. Той ще бъде отворен за обществеността и ще се намира в пролива Ийст Ривър. Oceanix City ще бъде "закотвен" на миля от брега.