Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство с инвеститора "Язаки България" ЕООД за изграждането на завод за производство на кабелно оборудване за автомобили край с. Крепост, община Димитровград, съобщи пресслужбата на правителството. В него ще се правят електрически инсталации за вграждане в автомобилите "Мерцедес" А- и В-класа, съобщава Дневник.

Очаква се производството да започне през април тази година, а обявената инвестиция е в размер на 45.5 млн. лева. Парите ще се вложат на няколко етапа до 2019 г. Очакваният брой новооткрити работни места, пряко свързани с проекта, е 3150.

"Язаки корпорейшън" е сред най-големите производители на кабелно оборудване за автомобилната индустрия. Тя има 175 центъра за развитие, производство и продажби в 50 страни.

Групата навлезе в България през 2006 година, като има заводи в Ямбол и Сливен. В тях се правят кабели за модели на "Форд" и "Рено". В България "Язаки" вече е разкрила почти 5000 работни места, а приходите за 2015 г. са 298.2 млн. лв.