Възможно е вашият iPhone да ви проследява дори да сте блокирали тази опция, сочи нов доклад. Изследовател по сигурността установява, че най-новият смартфон на Apple периодично търси местоположението на потребителя, дори когато всички приложения и системни услуги са настроени да не го правят.

Компанията oт Купертино обаче е наясно, че телефонът събира данни за местоположението и според нея това е "очаквано поведение", пише Daily Mail, цитирани от Money. Откритието е направено от американския журналист Брайън Кребс от KrebsonSecuirty - блог, който е посветен на разследвания относно киберпрестъпността и компютърната сигурност. Той провежда задълбочени проучвания в тази посока, като установява, че проблемът се случва с iPhone 11 Pro, работещ с операционната система OS 13.2.3.

Политиката за поверителност на Apple, по отношение на услугите свързани с локацията на iPhone 11, гласи, че потребителите могат да ги деактивират само с едно натискане от менюто с настройки. Въпреки това според Кребс потребителите не могат да изключат проследяването на местоположение за определени услуги, когато използват iPhone 11 Pro, дори и на екрана да показва, че са блокирани.

"Очевидно има някои системни услуги на този модел (и вероятно други модели iPhone 11), които изискват данни за местоположението и не могат да бъдат деактивирани от потребителите, без напълно да изключат всички такива услуги, тъй като иконата със стрелка все още се появява периодично дори след като се деактивират всички системни услуги, които ползват данни за местоположение", споделя Кребс в доклада си.

Той се е свързал с Apple по въпроса и му е било отговорено, че "това е по проект" и е "очаквано поведение" на технологията. "Не виждаме реални последици за сигурността", пише инженер на Apple в отговор на KrebsonSecurity, като посочва, че иконката със стрелката се появява за системни услуги, които нямат превключвател в раздел "Настройки".

Според Кребс обаче това е притеснително, защото настройките на iOS за местоположение дават гаранция, че потребителят имат пълен контрол над тях, а от дадения отговор излиза, че има функции, за които това не е така