Европейският парламент гласува в подкрепа на нова политика, която ще изисква от производителите на потребителска електроника задължителни етикети, предоставящи ясна и лесна за разбиране информация относно живота и възможността за поправка на продукта към момента на покупката му.  

Вотът, който мина с 395 гласа „за“, 94 „против“ и 207 „въздържали се“, поддържа потребителската инициатива, наречена Право на поправка. Нейните поддръжници се надяват, че ще бъде установен задължителен индекс за поправката на всички електронни продукти поправяни в ЕС, съобщи hicomm.bg.

От януари Франция ще стане първата държава в Европа, която ще въведе задължителни етикети за поправка на смартфони, лаптопи и друга електроника. Етикетът ще има скала от 1 до 10, означаваща колко лесно е да се поправи продукта. Индексът ще е подобен на този, който експертите от сайта iFixIt поставят на продуктите, които разглобяват. Австрия пък ще намали данъците на сервизни услуги и ще предлага субсидии за извършени от самите клиенти поправки.

Надеждата е, че този рейтинг ще позволи на потребителите да избират за покупка продукти, които са по-лесни за поправка. Проучване от 2014 г. за отношението към отпадъците в Ес установи, че 77 процента  от европейците предпочитат да поправят устройствата вместо да ги заменят, а 79 процента смятат, че производителите трябва да улеснят тези поправки и наличието на резервни части.