Има много добри причини, поради които хората не искат да живеят в замръзналото призрачно село Северни, но това просто прави северноруската общност чудесна дестинация за посещение с дрон.

Московската фотографка и майстор на дроновете Мария Пасер посети Северни през февруари. Температурите бяха до -20 градуса; това не е идеално за летене с безпилотните летателни апарати, но е добре за нас, че Мария го направи, тъй като виждаме тези уникални образи. А Северни е само едно от няколкото призрачни села, заобикалящи въгледобивния център Воркута, пише hicomm.bg.

По-рано мястото беше известно с трудовите си лагери, където осъдените работеха в мините, но когато лагерите се затвориха, хората се преместиха тук, за да търсят работа. Това обаче беше кратък период. Когато Съветският съюз се разпадна, мините започнаха да затварят. Изправени пред липса на възможности за работа, много хора просто взимат най-ценното и напускат.

„За да привлечем миньорите да живеят в тежки климатични условия, заплатите тук бяха наистина добри“, казва Пасер пред CNN Travel. „Наистина е трагедия, че много хора трябва да напуснат къщите си и да отидат да живеят някъде другаде. Но тези места имат особена изоставена красота. Опитвам се да видя това и да го покажа на снимките си."

„Скитането по тези забравени пространства е наистина впечатляващо“, казва тя. „Някои от входовете бяха напълно блокирани от замръзнал сняг. Никъде не съм виждала подобно нещо.”

„Когато изследвах тази заледена сграда, имах две мисли:„ О, Боже! Това е катастрофално и „О, Боже, спира дъха ти!“, описва тя изживяването. „Бих искала хората, които виждат снимките, да се чувстват по същия начин.“

Интересно е как фотографията с дронове може да придаде мечтателно, приказно качество на места, които на нивото на земята са просто... тъжни.