Задълбочено научно изследване, продължило цели 10 години, установи, че игрите с насилие по време на детството не водят последствие до насилствено поведение на порасналите геймъри.

Противниците на видеоигрите често твърдят, че жестоките видеоигри са причина за насилствено поведение. Въпреки че това твърдение е опровергавано многократно от науката, темата оставена отворена за дискусия. С ново десетгодишно проучване учените решиха да сложат край на този въпрос, пише technews.bg.

Изследването, публикувано в сп. „Киберпсихология, поведение и социални мрежи”, не открива връзка между увлечението по насилствени видеоигри в детска възраст и насилственото поведение през следващите години.

Учените са ангажирали 500 доброволци на средна възраст 14 години. По време на изследването те са попълвали въпросници за времето, прекарано в игри, като са били разделени на три групи:

Група 1 играе по-агресивни игри в детството и постепенно спира с напредването на възрастта; Група 2 играе умерено в детството и по-често избира такива игри, докато пораства; Група 3 почти не играе в детството, но с напредване на възрастта започва да играе все повече и повече.