Благодарение на детектор за тъмна материя, разположен в Италия, учени са регистрирали едно от най-редките събития, наблюдавани някога.

Става въпрос за специален тип радиоактивен разпад на ксенонов изотоп (ксенон-124), който отнема изключително много време. В действителност, полуживотът на ксенон-124 е на приблизително един трилион пъти възрастта на Вселената.

При радиоактивен разпад, полуживотът се отнася до времето, необходимо на половината от атомните ядра в дадена проба да се променят спонтанно чрез радиоактивен разпад, които включва изхвърляне или улавяне на протони, неутрони, и електрони в най-различни комбинации.

В този случай екип от изследователи е успял да наблюдава специално събитие, при което два протона в един ксенонов атом едновременно абсорбират два електрона, в резултат на което се получават два неутрона - описани от екипа като "рядко явление, умножено по друго рядко явление, което прави частиците изключително редки".

"Ние всъщност видяхме това разпадане", казва един от изследователите, Итън Браун от Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) в Ню Йорк. "Това е най-дългият и най-бавен процес, който някога е бил наблюдаван директно и нашият детектор на тъмна материя е достатъчно чувствителен, за да го измери."

Учените никога досега не са наблюдавали директно радиоактивното разпадане на този ксенонов изотоп, въпреки че неговият полуживот е теоретизиран от 1955 г, съобщава Sciencealert.

Това наблюдение може да ни научи повече за неутрино, изобилни, но трудни за откриване частици, които учените ловуват от десетилетия.

В този случай изследователите са видели двойно електронно улавяне на две частици неутрино. Това може да помогне за отключване на някои от най-дълбоките тайни на физиката на частиците.