Twitter и Facebook ще прехвърлят контрола върху акаунта @POTUS на администрацията на Джо Байдън на 20 януари, съобщиха социалните мрежи, цитирана от Ройтерс.

Акаунтът @POTUS и в двете платформи е официалният акаунт на президента на САЩ. Той е отделен от @realDonaldTrump, който президентът Доналд Тръмп използва, за да публикува съобщения в сайта за микроблогинг, и @DonaldTrump Facebook, който настоящият държавен глава използва предимно, за да пише постовете си. 

“Twitter се готви активно да подкрепи прехода на институционалните акаунти в Twitter на Белия дом на 20 януари 2021 г. Както направихме за президентския преход през 2017 г., този процес се осъществява в тесни консултации с Националния архив“, потвърди компанията пред Ройтерс, пише investor.bg.

Гигантите сред социалните мрежи ще предадат и други институционални акаунти на Белия дом като @FLOTUS, @VP и @whitehouse в деня на встъпването в длъжност.

"През 2017 г. работихме както с администрацията на Обама, така и с новата администрация на Тръмп, за да гарантираме, че преходът на акаунтите им във Facebok и Instagram ще бъде безпроблемен на 20 януари и очакваме да направим същото", съобщи Facebook на запитване от Ройтерс. 

Онлайн изданието Politico съобщи по-рано, че предаването на акаунта @POTUS не изисква споделянето на информация между настоящия екип на президента Тръмп и новия екип на Байдън.

Изданието информира още, че служители на Twitter ще се срещнат с представители на преходния екип на Байдън и избраната за вицепрезидент Камала Харис през идните месеци, за да обсъдят особеностите на това как новата администрация ще използва сайта за микроблогинг.

Байдън, който премина двуседмичния праг, откакто стана избран за президент, се готви да встъпи в длъжност на 20 януари, но Тръмп отказва да се признае за победен и се стреми да обезсили или промени резултатите чрез съдебни дела и повторно преброяване в редица щати, твърдейки без доказателства, че е имало повсеместни изборни измами.