Цената на биткойна мина прага от 44 хил. долара в четвъртък, достигайки до нов четириседмичен връх на фона на усилено трупане на монети от страна на големите притежатели и нови рекорди при американските фондови индекси.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпна от около 42,7 хил. долара в сряда до почти 44 722 долара минути преди 11 ч. българско време, което за денонощието е ръст от над 4%. Това е и най-високата цена на монетата поне от 12 януари – денят след началото на търговията на спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) в САЩ.

Зелената вълна е заляла и по-широкия криптопазар. Етерът поскъпва с 2,7% до 2424 долара. По-рано тази седмица американската Комисия по ценните книжа и борсите отново отложи решението си за пускането на спот етер борсово търгуван фонд от Invesco и Galaxy Digital. В сряда Ark Invest и 21Shares пък подадоха документи за корекция на предложението си за ETF.

Връщайки се обратно на биткойна, анализатори от Bitfinex посочват, че увеличените продажби на монети от миньори може да са причината цените на токена да са под напрежение в последно време. Но обратната динамика от последното денонощие може да се окаже, че надделява над продавачите.

Анализаторът Али Мартинес публикува в социалната мрежа Х в сряда, че т. нар. биткойн китове – инвеститори с големи количества монети – са увеличили още повече активите си. Броят биткойни в портфейли с над 1000 токена (приблизително 44 млн. долара) са нараснали до няколкомесечен връх от 73, посочи тя, цитирайки данни на Glassnode.

Продължаващите ръстове на американските фондови пазари също подкрепят по-рисковите активи като криптовалутите. В сряда широкият измерител S&P 500 приключи редовната сесия само на косъм от психологическата граница от 5 хил. пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average също бе само на крачка от абсолютния си връх.

Притесненията за състоянието на американската регионална банка New York Community Bancorp (NYCB) изглежда се облекчават, като акциите ѝ успяха да обърнат тенденцията на спад и приключиха сесията с ръст от 6,7%. По-късно кредиторът публикува изявление, в което успокоява пазарните участници за ликвидността си и депозитите, след като рейтинговата агенция Moody's понижи оценката му до junk, т.е. неинвестиционен клас.