Фалиралата японска крипто борса Mt. Gox прехвърли 47,229 BTC (на стойност приблизително $2.71 милиарда) в нов портфейл, с което осъществи първата си значителна транзакция от май насам.

Това движение е било предприето около 03:30 часа (българско време) на 5 юли, както съобщава платформата за блокчейн анализи Arkham Intelligence, цитирани от cryptodnes.

Към края на май месец тази година  портфейлът на Mt. Gox прехвърли около 137,892 BTC, чиято стойност към онзи момент беше приблизително $9.45 милиарда. И тогава действията на борсата оказаха продажбен натиск върху цената на Биткойн.

През последните дни Mt. Gox извърши няколко по-малки тестови транзакции. Това голямо прехвърляне идва в момент, когато борсата се подготвя да започне да изплаща задълженията си към кредиторите през този месец, като ще бъдат разпределени BTC токени на обща стойност около $8.5 милиарда.

Пазарните наблюдатели са обезпокоени от потенциалното въздействие на пускането на толкова голям обем Биткойн на пазара, опасявайки се от разпродажба от страна на кредиторите на Mt. Gox, които не са имали достъп до своите авоари повече от десетилетие. Някои анализатори все пак предполагат, че действителната сума, която вероятно ще бъде продадена, е по-близо до $4.5 милиарда, което може да намали риска от масивно смущение на пазара.

Въпреки тези позитивни прогнози обаче към момента на писане на статията Биткойн се търгува на цена от $53,860, което отразява 8.6% спад за последните 24 часа и над 12.4% за седмицата.

Тъй като трансферът се е случил към 03:30 изглежда, че именно новините за него са помогнали на цената на криптовалутата да падне под нивото от $55,500, тъй като понижението е започнало малко след това.