Колкото повече памет имаме на телефона си, толкова повече се стараем да я запълним цялата, гласи едно неписано правило. Да, дори да имаме последен модел iPhone, може да се окаже, че не ни е останало място за поредния софтуерен ъпдейт например. И в повечето случаи този недостиг се дължи на огромното количество снимки и видеа, които съхраняваме на устройството.

Разбира се, най-лесното, което можем да направим, е да закупим за допълнително пространство в iCloud. Там получаваме 5GB безплатно, а ако искаме повече - си доплащаме. А за да освободим гигабайти от самия iPhone, може да приложим един лесен трик, с който и снимките ще си останат достъпни, и няма да виждаме съобщението, че нямаме памет.

Вместо да трием снимки и видеоклипове, можем просто да ги оптимизираме. Това става лесно с няколко клипа в настройките. А резултатът е, че на смартфона файловете се запазват с по-малка резолюция, по пак са достъпни за гледане. Ако се нуждаем от тези в пълния им капацитет, който е по няколко мегабайта на кадър, просто си ги сваляме от iCloud, където се съхраняват с резолюцията, в която са заснети.

Първото, което трябва да направим, е да включим от настройките автоматичното запазване в iCloud на снимки и видеа, След това избираме функцията за оптимизиране на паметта на iPhone (Optimize iPhone Storage). С нея когато устройството ни остане с малко свободна памет, автоматично на него ще се съхраняват кадрите с по-ниска резолюция, обяснява Daily Mail.

Друго, което можем да направим, за да освободим памет от своя iPhone, е да деинсталирамe приложенията, които не използваме - или поне не често. Дори да ни изглежда, че заемат малко памет, когато са повече на брой, отново могат да отрежат от мястото, на което да съхранявамe по-важни файлове. Пък ако ни потярбват отново, винаги можем да ги свалим, предаде lifestyle.bg. 

 

 

Снимки: iStock