Apple почти се изравни с Италия, ако сравним пазарната капитализация на компанията и брутния вътрешен продукт на третата по големина икономика в ЕС. Малцина анализатори очакваха толкова рязко поскъпване на производителя на iPhone, предава technews.bg.

Apple беше първата компания, чиято пазарна капитализация прескочи бариерата от 1 трилион долара. Това се случи преди две години и впоследствие Apple падаше под трилион на няколко пъти. Но наскоро акциите на купертинския ИТ гигант рязко се покачиха.

Толкова рязко, че Apple изпревари петролния гигант Saudi Aramco по показателя пазарна капитализация. Ако тенденцията на поскъпване се запази, в съвсем близко бъдеще капитализацията на Apple ще се доближи до 2 трилиона долара.

Буквално преди два месеца анализаторите твърдяха, че този връх ще бъде покорен от компанията в рамките на три или четири години!

В момента пазарната капитализация на Apple е на ниво от 1,9 трилиона долара. Между другото, по този показател, компанията е съвсем близко до брутния вътрешен продукт на Италия, който 2,08 трилиона долара.

Само за две седмици акциите на Apple поскъпнаха с невероятните 20%, а от началото на годината - с повече от един и половина пъти.

Интересно сравнение прави Barrons. От началото на годината пазарната капитализация на Apple е нараснала със 700 милиарда долара, което съответства на сумарната капитализация на Cisco, Oracle, Salesforce и Zoom Video Communications.

Сред факторите за растеж на Apple анализаторите посочват по-успешните от очакваното продажби на iPhone, предстоящото пускане на нови смартфони, увеличените продажби на компютри Mac и таблети iPad, както и вече обичайният ръст в бизнеса с услуги и носима електроника.

В момента най-близките конкуренти на Apple по отношение на пазарна капитализация са Amazon и Microsoft. Те се оценяват съответно на 1,59 и 1,61 трилиона долара.