Световноизвестният физик Стивън Хокинг отправи поредното си предупреждение за бъдещето на човечеството. Той заяви, че хората, които изобретяват компютърни вируси биха могли да създадат Изкуствен интелект, който ще бъде толкова умел, че ще "се подобрява и възпроизвежда", докато "надмине хората". "Страхувам се, че Изкуственият интелект може да замести хората изцяло", предупреди Хокинг в интервю за сп. Wired.

Според него изобретателите на вируси могат да изсмислят  компютърна програма, която ще може да функционира самостоятелно, без човешка помощ. Тя ще може да се подобрява и самовъзпроизвежда, докато не се превърне в Изкуствен интелект. Според Хокинг, Земята вече е прекалено малка за хората, тъй като населението нараства с тревожно темпо и има опасност да се самоунищожим.

Това не е първият път, когато Стивън Хокинг, директор "Изследвания" в Центъра за теоретична космология към Университета в Кеймбридж, предупреждава за опасностите, свързани с Изкуствения интелект. Според други учени обаче тези опасности се преувеличават и не са чак толкова големи.