Полицай и спасител от Сандански успя да реализира проект, започнат през 2017 година, обединявайки идеите на доброволци от цялата страна, за създаване на мобилно приложение, което да е в помощ на всички хора при бедствия. То носи името RESCUER, което в превод на български език означава „спасител”.

Идеята се е родила още преди 6 години, но липсата на средства е спирала реализацията ѝ. През всичките тези години Костадин Карамитов, който работи в системата на МВР, заедно със Съюза на българските спасители са събирали средства (до момента над 15 000 лева), за да може приложението да види бял свят и да е напълно безплатно за хората. От няколко дни апликацията вече е факт, но за момента е налична само за потребители на операционна система Андроид, като в най-кратки срокове ще бъда достъпна и за iOS.

Повече за самото приложение и как работи:

- Цел: Информираност на потребителите за настъпили произшествия в определен район на Република България.

- Принцип на работа: Подават се реални сигнали в приложението за настъпило произшествие на определено място. Посочва се вида, локация и часът на възникване. Посочва се дали има нужда от съдействие.

Важно е да се отбележи, че подаването на сигнала през приложението е само до потребителите на приложението и НЯМА нищо общо със подаване на сигнал до спешен телефон 112.

- Приложението дава възможност да се подават сигнали, като всеки желаещ да помогне може да определя радиуса на сигналите, които да му се показват, спрямо неговото местоположение (10, 20, 50, 100, 500км)

- Всеки потребител се регистрира с мобилния си номер, като при подадено бедствие, отзовалите се могат да се свържат с него.

- Ако приложението не се ползва по предназначение (например при подаване на неистински сигнали, потребителят ще бъде блокиран и достъпа му до приложението ще бъде ограничен)

- Приложението е безплатно за всички, няма реклами или задължаващи клаузи.

В рамките на 10 секунди всеки потребител може да уведоми свой приятели, ползващи приложението за ситуацията в която се намира той или друг човек.

Идеята на приложението е, че колкото повече хора го ползват, толкова по-полезно ще бъде то в случай на нужда. Това приложение е единственото на български език, направено за нуждите не само на доброволци, а на всички хора.