SpaceX на Илон Мъск планира да изпрати първия си „изцяло цивилен“ екипаж в космоса в края на 2021 г. в благотворителна мисия, командвана от технологичния предприемач Джаред Исаакман. Компанията заяви в прессъобщение, че ще избере трима души, които да се возят заедно с Исаакман, за да обиколят на борда на капсулата Crew Dragon на SpaceX.

Исаакман, обучен пилот и главен изпълнителен директор на Shift4 Payments, каза, че е дарил 100 милиона долара на детската изследователска болница Сейнт Джуд и иска да помогне за набирането на още 200 милиона долара, като покани хората да дарят поне 10 долара на Сейнт Джуд, предаде The Verge.

Трима души ще бъдат избрани „да представляват стълбовете на мисията на лидерство, надежда, щедрост и просперитет“, според съобщение за пресата - въпреки че един човек вече е избран, предаде Исаакман по време на пресконференция в понеделник. Пълният екипаж ще бъде обявен през следващите седмици, каза SpaceX.

Това е важен момент за осигуряване на достъп до космоса за всички“, каза Мъск пред репортери по време на разговора. Той уточни, че това е част от по-широката цел на SpaceX с времето да намали разходите и да направи пространството достъпно за всички.

Мисията, наречена Inspiration4, ще стартира от стартовата площадка на SpaceX 39A в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Преди полета членовете на екипажа ще получат специално обучение от SpaceX със специфичен фокус върху орбиталната механика, работа в микрогравитация, нулева гравитация и други форми на стрес тестване. Екипажът от четири души ще прекара до пет дни в капсулата Crew Dragon с формата на жълъд, докато обикаля Земята на всеки 90 минути по персонализирана траектория на полета, се казва в SpaceX и официалните правила на състезанието.

Мъск и Исаакман предложиха оскъдни подробности за вида на обучението, през което ще преминат членовете на екипажа, но ще бъде достатъчно дълго, за да могат участниците да се опознаят, преди да прекарат няколко дни, затворени в тясната кабина на Crew Dragon.

„Всички ще се опознаем добре, много преди да се качим на Дракон, мога да ви обещая това“, каза Исакман.

Исаакман каза пред репортери, че мисията стартира най-голямото набиране на средства за Сейнт Джуд-детска болница. „Ако ще продължим да постигаме напредък там в Космоса, тогава имаме задължението да направим същото и тук долу на Земята“, каза той.

Ако мисията се забави след 2022 г., всеки от членовете на екипажа ще получи алтернативна награда от $ 150 000, добавя финият шрифт.