Компанията SpaceX на милиардера предприемач Илон Мъск изгражда мрежа от стотици шпионски сателити по таен договор с разузнавателната агенция на Съединените щати. Това съобщи Reuters, позовавайки се на 5 източника, запознати с програмата, пише GlasNews.

Източници подчертават, че съответният договор показва нарастващото доверие на разузнавателните служби в компанията на Мъск.

„Плановете показват степента на участие на SpaceX в американските разузнавателни и военни проекти и илюстрират по-дълбоките инвестиции на Пентагона в масивни сателитни системи в ниска околоземна орбита за подкрепа на сухопътните сили“, се казва в изявлението.

Ако бъде успешна, програмата значително ще разшири способността на правителството и военните на САЩ бързо да идентифицират потенциални цели почти навсякъде по света, казват източниците.

Изданието допълва, че сумата на договора, който е подписан още през 2021 г. с Националната разузнавателна служба, агенцията, която управлява шпионските спътници, е 1,8 млрд. долара.

Сайтът PCmag по-рано съобщи, че въоръжените сили може да получат подобрена комуникация в случай на успех на SpaceX. За да увеличи скоростта на сателитния интернет Starlink, компанията иска от Федералната комисия по комуникациите на САЩ да даде разрешение за поставяне на някои от сателитите на около 200 км по-близо до Земята, отколкото е сега.