Частната космическа компания на Илон Мъск SpaceX спечели договор на NASA за 2,9 млрд. долара за изграждане на космически кораб, който да изведе хора на Луната.

Фирмата на технологичния милиардер беше избрана преди Blue Origin на основателя на Amazon Джеф Безос и изпълнителя на отбраната Dynetics Inc.

SpaceX ще трябва да извърши тестов полет, за да провери напълно всички системи с кацане на лунната повърхност преди официалната мисия, коментира пред репортери представителят на НАСА Лиза Уотсън-Морган.

Г-н Мъск е един от най-богатите хора в света благодарение на своя 22% дял в производителя на електрически автомобили Tesla, сега най-ценният производител на автомобили в света. Публично заявената му цел е да прати хората на Марс, но досега SpaceX се използва главно за изстрелване на сателити за неговото интернет начинание Starlink и други спътници и космически товари.

Програмата SpaceX  претърпява значителни проблеми с кацането. Досега всички прототипи на кораба Starship се разбиваха при приземяване.