Почти всички смартфони от висок клас имат IP сертификация за прахо- и водоустойчивост, обикновено с рейтинг IP67 или IP68. IP е съкратено от International Protection Marking, като първата цифра обозначава защитата от прах, а втората от вода. Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-висока е защитата.

Въпреки наличието на подобна сертификация, телефоните не са изцяло устойчиви на проникване на течности. При определени условия дори в модел с IP68 защита може да проникне вода. Такъв е например случаят със силна струя с гореща вода.

Дори тази защита обаче не е вечна и намалява с времето. Това е нормално дори при обичайните обстоятелства свързани с ежедневната работа с устройството. Освен това изпусканията, излагането на екстремна температура и контактът със солена вода допринасят за деградирането на уплътняващите елементи. Разбира се при спукване или счупване на екрана не можете да разчитате на каквато и да е водоустойчивост.

Все пак за средностатистическия потребител наличната защита е достатъчна. Трябва обаче да се въздържате от екстремни дейности, като гмуркане на дълбоко или излагането на екстремни температури. При намокряне на смартфона е добре да го подсушите адекватно след това. Не се опитвайте да заредите телефона докато е мокър.