Смартфони с батерии, които се зареждат напълно в рамките на 5 минути, може да станат достъпни за потребителите през следващата година.

Иновативната батерия е дело на израелския стартъп StoreDot, като бе показана за първи път на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас през 2015 година.

Изпълнителният директор на компанията Дорон Майерсдорф посочва, че продуктът ще бъде пуснат на пазара през първата половина на 2018 година, предава BBC, цитирани от profit.bg.

Въпреки това анализатори изпитват съмнения, че това ще се случи.

Майерсдорф посочва, че засега не може да обяви кои производители са подписали с компанията му, за да използват новата батерия.

Някои версии на батерията са по-обемисти от стандартните батерии, използвани на пазара, но въпреки това Майердорф твърди, че са готови за пазара.

„Ще зареждаме смартфон за 5 минути”, казва той.

По думите му технологията пилотно се пробва на два азиатски пазара на батерии, преди да се пристъпи към масово производство.

Според анализатори проблем може да произлезе от всеки смартфон, които генерира по-високи нива на топлина, което може да навреди на батерията.

Проектът не е единственият на пазара, като и други производители работят в тази посока. През ноември миналата година Samsung представиха своята Quick Charge 4 system, която предлага 4-часов живот на батерията, последван от 5-минутно зареждане.

Израелската StoreDot разработва и батерия за електромобили, която също може да се зарежда за 5 минути. Според тях батерията осигурява преход от 300 мили преди да се нуждае от презареждане.

За сравнение, технологията на Илон Мъск, наречена Supercharger, изисква 75 минути за да зареди напълно батерията на един от моделите на Tesla, като Model S например.