Сляп инженер измисли и конструира бастун, който навигира в градска среда с помощта на картите на “Гугъл”. Създателят на “WeWalk умен бастун” се надява неговото изобретение да послужи на слепци по цял свят. Изобретението представлява малка бяла приставка, която се прикрепя към стандартния разгъваем бастун за слепци. Технологичният помощник разполага с вградени колонки, напълно интегрирани “Гугъл” карти, както и гласов асистент. 

Приставката може да бъде синхронизирана със смарт телефон и помага на слепи хора и такива с увредено зрение да навигират безопасно в градска среда. Умният асистент разполага също със сензори за вибрация, които обозначават всяко препятствие с височина над гърдите.

Създателят му Курсат Кейлан е запознат с проблемите в ориентирането, с които се сблъскват хората с увредено зрение, тъй като той самият е сляп. Завършил инженерство Кейлан осъзнава, че това е неговата ниша и започва разработването на устройството

“В нашето съвремие вече говорим за летящи автомобили, но тези хора използват само една пръчка. Като сляп човек когато използвам метрото, например, не знам от кой изход трябва да изляза, кой номер влак спира на перона и от какви магазини съм заобиколен. WeWalk ще може да ми даде точно тази информация”, коментира Кейлан. Умният бастун може да бъде закупен онлайн и струва 500 долара.