Ключови американски компании прекратиха отношенията си с Huawei под натиска на Вашингтон, съобщава ВВС.

В резултат новите устройства на втория по големина смартфон производител в света ще бъдат лишени както от възможността да използват US процесори и модеми, така и от достъп до операционната система "Android"и магазина за приложения на Google.

Бурята над Huawei се разрази през миналата седмица, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която забранява на „вражески компании“ да извършват дейност в сферата на телекомуникациите в страната.

През годините на много места по света мрежовото оборудване на китайците се е оказвало в центъра на политически скандали, примесени с твърдения за вградени от производителя "задни вратички" за индустриален шпионаж.

В САЩ това на няколко пъти доведе и до ограничаване на продажби на мобилни телефони – действие, което Huawei определя като опит на Вашингтон да предпази местния лидер Aplle от конкуренция на пазара.

Този уикенд, обаче, конфликтът ескалира, като, по информация на Ройтерс, потвърдена по-късно и от специализираното издание "Дъ Върдж", заради изпълнителната заповед Google са прекратили лиценза на Huawei за достъп до официално поддържаните услуги на най-популярната мобилна операционна система - Android.

От Google подчертаха, че промяната няма да засегне наличните в момента у потребителите смартфони (и таблети) на Huawei, т.е. те ще имат достъп до магазина за приложения, вградената в него антивирусна функционалност, а също така ще могат да разчитат на софтуерни обновления.