Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР публикува на сайта на министерството съвети към гражданите за защита от фишинг атаки. Експертите съветват да не се отварят линкове, ако в текста се внушава спешност и неотложност и да се проверява детайлно мейла или източника на полученото съобщение.

От ГДБОП съветват също да не се въвеждат лични или финансови данни в линкове, които са били отворени в резултат на получен спешен имейл. Да се проверява името на сайта/домейна в адресната лента на браузъра за неточности. Да се използват дълги, сложни и различни пароли за различните профили и обновени операционни системи и антивирусни програми.

Фишингът е съвременен феномен в киберпространството, при който хакери разпращат имейли или други съобщения в социални мрежи, чат приложения или чрез SMS.

От дирекцията припомнят, че от октомври МВР уведомява чрез SMS, имейл и съобщение във Вайбър гражданите, които имат електронни фишове, за извършени от тях нарушения на Закона за движението по пътищата. В имейлите е посочен линк към Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление за запознаване с детайлите на извършеното нарушение, както и линк към Портала на МВР за проверка за нарушения, с възможност за заплащане.

Фалшивите съобщения претендират да са изпратени от легитимен източник – държавна или банкова институция, доставчик на битови услуги, онлайн магазин или телекомуникационен доставчик. Те целят да стресират получателя с твърдение за наложена глоба, блокиран или предстоящ за изтриване профил, заплаха със съдебно преследване или друго тревожно събитие и го подканват да предприеме спешни действия като последва линк или свали и активира файл на компютъра или телефона си.

Възползвайки се от неинформираността и наивността на получателите, хакерите получават потребителски имена или пароли, както и други лични данни. Често компютърна конфигурация се заразява с вирус от свален и активиран файл. Ежедневно киберпрестъпници разпращат хиляди фишинг имейли, включително до широк кръг от български интернет потребители.

От ГДБОП напомнят, че мейлите на вътрешното ведомство и на останалите институции в страната ни задължително съдържат разширението ".bg".