Фалшиво съобщение в Инстаграм се опитва да измами потребителите, взимайки личните им данни. В текста пише, че съобщението е изпратено от центъра за помощ на социалната мрежа и заплашва да закрие акаунта ви, ако не предадете личните си данни.

Ако сте получили това съобщение, ви съветваме да го игнорирате и да го изтриете. Киберпрестъпниците изпращат съобщението в личните пощенски кутии и казват на хората, че са нарушили закона за авторското право с една от публикациите си.

Това не е вярно, но съобщението всъщност е доста правдоподобно. Текстът гласи: „Здравейте, скъпи потребител на Instagram! В публикация във вашия акаунт е открито нарушение на авторските права. Ако смятате, че нарушаването на авторските права е грешно, трябва да предоставите обратна връзка. В противен случай акаунтът ви ще бъде закрит в рамките на 24 часа. Можете да дадете отзиви от връзката по-долу.“

След това насочва потребителите към връзка, на която определено не трябва да кликвате и да давате лична информация.

Текстът на съобщението и фактът, че идва от професионално изглеждащ акаунт, накараха много хора да се вържат на измамата.

Ако Instagram има проблем с вашия акаунт, той ще се свърже с вас по имейл, а не чрез директно съобщение.

Въпреки че досега не е имало подобни атаки вInstagram, фалшивото съобщение изглежда много като фишинг измама.

Измамниците често използват този трик, за да откраднат личните данни на потребителите, а след това се опитват да проникнат в други сметки на жертвите си, като например онлайн банкирането им.