Мобилно приложение ще помага за проследяване на разпространението на комари в Европа. То се нарича Mosquito Alert и ще позволи на гражданите да съобщават за пет вида, които пренасят болести, изпращайки снима или запис. В общоевроепейските усилия за мониторинг на насекомите участие ще вземат българската група експерти от Националния център по заразни и паразитни болести.

Приложението вече е достъпно в 18 европейски държави на 18 европейски езика, включително и български. Чрез него гражданите могат да правят снимки на комари, както и записи на ухапвания и да се опитват да идентифицират насекомите, които виждат.

Информацията се предава на екип от над 50 международни експерти ентомолози от цяла Европа, включително учени от НЦЗПБ, които валидират наблюденията. Приложението е създадено от европейската COST акция „Инвазивни комари Aedes" (AIM-COST) и Универсалната обсерватория за възникващи инфекциозни заболявания (VEO.

Целта е да се създаде достъпна и мощна паневропейска система за систематично и непрекъснато наблюдение на комарите, пренасящи заболявания, за да се предвижда и управлява разпространението и заселването на тези вектори, както и рискът от предаване на вируси.

„Насърчаваме гражданите да допринесат за това, изтегляйки Mosquito Alert и изпращайки записи за комари, намерени вътре и извън домовете им", казват от НЦЗПБ.

Видовете комари разширяват географския си ареал, създавайки риск от предаване на екзотични заболявания, като денга, чикунгуня, западнонилска треска, жълта треска и японски енцефалит в много европейски страни.

Очаква се изменението на климата допълнително да разшири ареала им и заплахите за общественото здраве Mosquito Alert се използва в Испания от пет години, където доброволци съобщават за повече от 18 300 наблюдения на комари.

Тези наблюдения са използвани за мониторинг на разселването на азиатския тигров комар (Aedes albopictus) – вид, произхождащ от Югоизточна Азия, който може да предава денга, чикунгуня и Зика.

Приложението позволява и ранното откриване на инвазивния азиатски храстов комар (Aedes japonicus), който може да пренася западнонилска треска. Новата версия на приложението позволява на потребителите да съобщават за комари от пет различни вида, засягащи Европа: азиатски тигров комар (Aedes albopictus), комар на жълтата треска (Aedes aegypti), азиатски храстов комар (Aedes japonicus), Aedes koreicus и обикновен къщен комар (Culex pipiens).

Комарите от род Anopheles, основни преносители на маларията, няма да бъдат проследявани в тази версия. Mosquito Alert има за цел да комбинира стандартния ентомологичен подход за мониторинг с гражданската наука. НЦЗПБ координира този пилотен проект в България в комбинация с традиционните мерки за борба с комарите, предприети в страната.

Приносът на гражданите би бил ценен и всички са поканени да участват, за да помогнат на учените в текущите им дейности по надзора.

Всеки може свободно да изтегли приложението на собствения си мобилен телефон и да изпрати снимки на комари, намерени вътре и извън дома, или да изпрати доклад за ухапване от комари и да даде своя принос за предотвратяване на нови заплахи за общественото здраве.

Така се създава ефективен канал за комуникация между граждани, учени и специалисти по обществено здраве, действайки като система за ранно предупреждение и повишавайки осведомеността сред обществеността за потенциалния риск от тези преносители на заболявания по хората.

Приложението позволява на участниците да предоставят и записи за ухапване от комари, освен наблюденията. Информацията за ухапванията е ценна, защото позволява да се разберат по-добре взаимовръзките между комарите и хората, чрез които циркулират заболяванията.