Южнокорейската компания Samsung Electronics прекрати производството на мобилните си телефони в Китай, обяви компанията, след като беше засегната от засилващата се конкуренция от страна на местните играчи на най-големия пазар на смартфони в света, предава Ройтерс.

Затварянето на последната китайска фабрика на Samsung се случва, след като технологичният гигант сви производството в нея през юни и спря дейността на друга фабрика в края на миналата година, което подчерта все по-голямата конкуренция в страната.

Спирането на производствената дейност в Китай се случва след подобни стъпки от страна на други производители, които пренасочиха производството си извън страната заради нарастващите разходи за труд и забавянето на икономическия растеж, пише investor.bg.

Sony също заяви, че затваря фабриката си за смартфони и ще произвежда такива устройства единствено в Тайланд. Но Apple все още произвежда по-голямата част от смартфоните си в Китай.

Делът на Samsung на китайския пазар се сви до 1% през първото тримесечие от около 15% в средата на 2013 г., след като беше изместена от местни марки като Huawei Technologies и Xiaomi, сочат данни на компанията за пазарни проучвания Counterpoint.

“В Китай хората купуват евтини смартфони от местни марки и висок клас от Apple или Huawei. Samsung има малко надежди да си върне дела си“, коментира Пак Сън Сун, анализатор в Cape Investment & Securities.

Samsung, най-големият производител на смартфони в света, заяви, че е взела трудното решение в опит да повиши ефективността си. Тя допълни, че въпреки това ще продължи да продава устройствата си в Китай.

„Производственото оборудване ще бъде прехвърлено в други производствени звена по света, в зависимост от нашата глобална производствена стратегия, базирана на пазарните нужди“, обяви компанията в изявление, без да дава повече подробности.

Samsung отказва да даде повече данни за капацитета на затворената фабрика, както и за броя на служителите в нея. Фабриката е построена през 1992 г., посочват от компанията.

Според южнокорейски медии там са работили 6000 души и през 2017 г. са произведени 63 млн. броя смартфони.

Тази година Samsung произведе 394 млн. смартфона по света, сочи докладът на компанията. През последните години тя разшири производството на смартфони в страни като Индия и Виетнам, където потребителите купуват повече евтини устройства.