Третото тримесечие завършва с лоши новини за два от световните лидери на пазара на смартфони. Южнокорейската Samsung отчита остър спад на печалбата си, а американския ѝ конкурент Apple разочарова със слаби продажби на iPhone за периода между юли и септември.

Samsung регистрира 56% намаленилоши новини за два от световне на оперативната си печалба през третото тримесечие на 2019 година, а главната причина за този резултат са ограничените продажби на чипове. От компанията очакват търсенето да се възстанови през 2020 година.

От Samsung регистрират оперативна печалба от 7,8 трилиона корейски вона или 6,7 милиарда долара за разглеждания период в сравнение с такава от 15,1 милиарда долара за същото тримесечие на 2018 година.

Продажбите на компанията са с 5% надолу до 62 трилиона вона или 53 милиарда долара, но с 10% по-високи от тези през предходното тримесечие, пише CNN Business, цитирани от money.bg.

Въпреки това от южнокорейския гигант посочват, че продажбите на смартфони са се "подобрили значително" през тримесечието, като основен принос за това има моделът Galaxy Note 10, както и серията Galaxy A.

Със същото обаче не може да се похвали американския конкурент Apple. Години наред компанията е критикувана заради това, че разчита за по-голямата част от приходите си единствено на продажбите на един продукт - iPhone. Сега ефектът от това вече се вижда, въпреки че след остър спад на доставките на смартфони общо продажбите на Apple са на плюс.

През третото тримесечие на 2019 година продажбите на iPhone са се свили с 9%, показват резултатите на компанията. Въпреки това главният изпълнителен директор на американския лидер Тим Кук посочва, че това е "значително подобрение" след намаление на продажбите с около 15% за предходните тримесечия.

За месеците между юли и септември Apple отчита ръст от 2% на общите си продажби, като това се дължи най-вече на тези на AirPods и Apple Watch, които се увеличават с 54%. Продажбите на услуги са с 18% нагоре, а тези на iPad - със 17%.