Властите в Германия одобриха в края на миналата седмица провеждането на тестови изпитания на автономни коли по пътищата за общо ползване в страната, съобщи Ройтерс. Решението от петък, 12 май, има огромно значение за производителите на автомобили, тъй като им дава възможност да тестват напреднали технологии за самоуправляеми коли в реална среда.

В съответствие с одобрените правила, зад волана на автономната кола винаги трябва да има опитен водач. В случай на опасност или по сигнал от бордовия компютър, той трябва да поеме управлението, пише technews.bg.

Друго задължително условие е наличието в машината на т.нар. черна кутия, която записва информация за пътуването. В частност, системата е длъжна да засича кой в даден момент управлява автомобила – човек или компютър. В случай на произшествие, черната кутия ще помогне да бъде установен виновникът. Ако се окаже, че това е автопилотът, отговорност ще носи производителят на автомобила.

Към момента разрешение за тестване на автономни коли по обществените пътища са издали и властите на американския щат Ню Йорк. Изпитания се провеждат също в щатите Аризона, Невада и Калифорния.