Руският милиардер Юрий Милнер планира да изпрати първата частна космическа експедиция до Сатурн. Това стана ясно от думите на самия бизнесмен по време на конференцията „Новата космическа ера” в Сиатъл.  

По думите му Сатурн е едно от най-перспективните направления за търсене на извънземни цивилизации. Не е изключено под ледовете на естественият му спътник Енцелад да има живи организми. Доказателство за това били необикновените сигнали, получени от изследователите. „Ние действително открихме нещо, което не очаквахме – радиосигнали от тайнствени обекти”, сподели Милнер.

Милиардерът не назова точната дата и стойност на експедицията. Но отбеляза, че това ще се случи „доста скоро”, стига да се осигури частно финансиране.  

През 2015 година в търсенето си на извънземен разум Милнер бе подкрепен от английския физик Стивън Хокинг. Фондът на бизнесмена Breakthrough Initiatives вложи голяма сума пари в усъвършенстването на телескоп от последно поколение в Чили.  Освен това бизнесменът и британският учен смятат в най-скоро време да изпратят космически апарати към близката звездна система Алфа Кентавър, За проекта Breakthrough Starshot те ще похарчат 100 милиона долара