Русия предупреди американската компания Zoom, че може да бъде напълно блокирана в Русия, в отговор на съобщения в местните медии, че Zoom е ограничила достъпа до своите програми от руски правителствени агенции и държавни компании.

Zoom се превърна в лидер в приложенията за видеоконференции в контекст, в който бизнесът и образователните институции работят дистанционно, използвайки уеб-базирани решения поради карантинни ограничения.

Руските медии съобщиха в сряда, че Zoom е забранил на дистрибуторите в Русия и Общността на независимите държави да продават продукти на правителствени агенции и държавни компании, страхувайки се от нови американски санкции срещу Москва.

Александър Башкин, член на горната камара на руския парламент, каза пред агенция РИА Новости, че Москва може да се наложи да предприеме стъпки, за да отговори.

„Русия не е привърженик на санкциите, но ако Zoom вземе такова решение по отношение на държавни институции и държавни предприятия, тогава е възможно да се блокира тази услуга у нас чрез прилагане на симетрични стъпки“, обясни Башкин.

Русия вече блокира уеб ресурса Linked In, но през март започна да забавя скоростта на социалната мрежа Twitter, в опит да принуди базираната в САЩ платформа да изтрие „незаконно съдържание“.

Путин се оплака, че големите технологични компании се конкурират с държавните структури, но властите са си поставили за цел офертата на местните компании да замени западните платформи. Руският министър на образованието Сергей Кравцов заяви, че руските училища няма да страдат в резултат на потенциалната забрана за увеличение, добавяйки, че новата руска система за видеоконферентна връзка Sferum може да я замени.