Руските учени ще отглеждат колония от молци, която се храни с пластмаса, за да се бори с разпространението на отпадъците с помощта на ензими от насекоми. Стартирането на пилотния проект е планирано за 2021 г., каза пред РИА Новости Евгений Попов, водещ експерт в биотехнологичната лаборатория на технопарка Якутия, участник в проекта SakhaXenos.

Проектът включва създаването на решение, което може да унищожи пластмасата. За да го развие, екип от учени изучава разграждащия пластмасата ензим на големия восъчен молец. В хода на еволюцията ларвата на насекомите се е научила да обработва полимери като полиетилен и може да яде найлонови торбички: 100 от тези гъсеници изяждат около 100 грама пластмаса за 10-12 часа.

„Ще получим ДНК декодиране и на базата на научни институти ще се опитаме да синтезираме този ензим. От полученото вещество ще направим разтвор, с който ще бъде възможно изливането на пластмасови отпадъци и по този начин да се отървем от тях. Решението се планира да бъде пуснато през следващата година”, каза Попов.

Изследването се състои от няколко етапа. В началото се планира да се създаде колония за разплод, която да включва от стотици хиляди до милиони индивиди. След това изследователите могат да започнат да рециклират пластмаса.