Представете си рояк роботизирани насекоми, който се придвижва из човешкото тяло, изпълнявайки различни задачи, или изследва засегнати от бедствия обекти. Макар да звучи като научна фантастика, подобна реалност е напълно възможна благодарение на разработка на швейцарски специалисти.

Инженери от Федералното политехническо училище в Лозана са разработили меко роботизирано насекомо, привеждано в движение със скорост 3 сантиметра в секунда от изкуствени мускули.

Екипът е разработил две версии на гъвкавия робот, наречен DEAnsect. Първата, ограничена от ултратънки жици, е изключително здрава. Роботизираното насекомо може да бъде сгъвано, сплесквано с мухобойка или стъпквано с обувка, без това да навреди на способността му да се движи. Вторият модел е напълно безжичен и автономен, тежи под един грам и носи батерията и всичките си електронни компоненти на гърба си. Интелигентното насекомо е оборудвано с микроконтролер за мозъка и с фотодиоди за очи, които му позволяват да следва отпечатани на пода черно-бели модели.

Роботизираните насекоми са снабдени с диелектрични еластомерни актуатори (DEA) - тип изкуствени мускули с дебелината на косъм, които ги придвижват напред чрез вибрации. Именно тези мускули са основната причина насекомоподобните роботи да са толкова леки и бързи. Те освен това правят възможно придвижването им по различни типове терени, в това число и вълнообразни повърхности.

Следващата цел на специалистите е да разработят система, даваща възможност на множество насекоми да комуникират помежду си и да координират движенията си.