Китайски инженери са разработили специално устройство, което може да измерва температурата на множество хора без контакт с тях. Роботът ще помогне на местните лекари в борбата срещу коронавируса, съобщи агенция Синхуа, цитирана от technews.bg.

Мей Ксуесонг, професор от университета Сиан Джиатонг в западната китайска провинция Шанси, казва, че докато ръчно може да се измерва температурата само на един човек в даден момент, роботът, създаден от неговия екип, измерва телесните температури на хората в тълпата, като сканира телесните им изображения, и разпознава по лицата онези от тях с висока температура.

Освен това екипът е създал робот, който може да извършава дезинфекция с ултравиолетово устройство. И двата робота са подходящи за обслужване на гари, летища, болници и други обществени места, с цел подобряване на епидемичния контрол и ефективността на дезинфекция, като същевременно намаляват рисковете от заразяване на хората.

Мей Ксуесонг уточнява, че малка партида от робота за скрининг на телесната температура е произведена от компанията Xi"an Youibot Technology Co. и вече доказва на практика високата си точност на измерване.