Двурък робот на швейцарската компания AAB изпълни успешно ролята на диригент на филхармоничен оркестър. YuMi дебютира на музикалната сцена на 12 септември, по време на международния фестивал за роботи в Театър Верди, Пиза.

Движенията на ръцете на робота са били програмирани преди концерта, като за модел е използван диригентът на филхармонията – Лука Андреа Коломбини. След това движенията на робота са коригирани допълнително, за да съответстват на живото изпълнение на оркестъра в Театър Верди, пише technews.bg.

Музикантите от оркестъра признават, че им е било необходимо известно време, за да привикнат към такта на робота-диригенг и правилно да разпознават движенията му. Пред публика оркестърът изпълни програмата „Духът на надеждата: от Страдивариус до робот”, като в една от композициите участва в ролята на тенор Андреа Бочели.

Според разработчиците от AAB, фактът, че роботът се справя с подобна задача чрез предварително отиграни движения, не прави YuMi пълноценен диригент. Ако по една или друга причина оркестърът загуби темпо, роботът не би могъл да импровизира и да върне музикантите към желания ритъм.