Хакерска група дари открадната криптовалута за благотворителност. Това се случва за първи път в света на киберпрестъпленията и остави експертите озадачени, информира Би Би Си. Според "Робин Худ" хакерите те са изнудили милиони долари от различни компании, защото "искат да направят света по-добро място".

В публикация онлайн хакерите пуснаха и разписка на дарение от 10 хил. долара в биткойни за две благотворителни организации. От едната вече заявиха, че няма да задържат дарението. Необичайните хакерски атаки поставят редица нови въпроси за моралността и легалността на такива действия.

В блог пост от 13 октомври, хакерската група заяви, че ще напада единствено големи и богати компании. Софтуерът, създаден от тях, взима за заложник компютърните системи на фирмите докато не бъде заплатен откуп, предаде бТВ. Хакери искат 21 млн. долара за откраднати данни на знаменитости "Смятаме, че е честно една част от парите на тези компании да отидат за благотворителност.

Колкото и да смятате, че работата ни е лоша, ние сме щастливи да знаем, че сме помогнали да променим нечий живот", пишат киберпрестъпниците. Експерти коментират, че това е първият известен случай, в който с помощта на нелегално хакерство се даряват средства за благотворителност.