Риск да останат без интернет грози потребителите на iPhone 5. Те бяха предупредени от Apple да актуализират своя софтуер преди предстоящия уикенд, или ще загубят достъп до мрежата.

Технологичният гигант заяви, че потребителите, които не изтеглят iOS 10.3.4 до 3 ноември, ще бъдат блокирани от функции, разчитащи на точното време и дата.

Това включва App Store, имейл, уеб сърфиране и услуга за съхранение iCloud.

Въпреки че не е най-новата версия на операционната система, тя е най-актуалната налична за модела.

Потребителите на по-стари iPhone също са посъветвани да актуализират своя софтуер, за да поддържат точни услуги за GPS местоположение.

Хората, които ползват iPhone 5, са получили в последните дни съобщения, призоваващи ги да се актуализират до най-новата iOS.

Софтуерът може да се актуализира безжично или с помощта на компютър преди 3 ноември.

След това собствениците ще трябва да свържат устройството си към Mac или PC, тъй като безжичните актуализации вече няма да работят.

Apple заяви, че потребителите на iPhone 5 трябва да проверят дали работят със софтуерна версия 10.3.4.

Всеки, който има iPhone 4S и някои по-стари версии на iPad трябва да изтегли най-новия софтуер, за да гарантира, че GPS услугите ще продължават да работят.

Това включва собствениците на първо поколение iPad mini и четвърто поколение iPad и по-стари.

Тези, които имат по-нови модели, не са засегнати, както и устройствата, ползващи само WiFi.

IPhone 5 беше пуснат през септември 2012 г. и получи два милиона предварителни поръчки през първите 24 часа от старта, според Apple. Продадени са около 70 милиона телефона iPhone 5.