Опирайки се на комбинираната мощ на телескопа АЛМА в Чили и сондата "Розета" на Европейската космическа агенция (ЕКА), астрономи разрешиха загадката на фосфора - елемент с ключова роля за формирането на живота на Земята, пишат в. "Индипендънт" и "Дейли стар"., цитирани от dir.bg

Фосфорът се среща във всички живи организми - от най-миниатюрните до човека. Елементът се използва от тялото за производството на фосфат - важно съединение за клетъчните мембрани, мускулите, невроните, костите, което също така формира "гръбнака" на ДНК.

Въпреки ключовото му значение, досега за учените оставаше загадка къде се е формирал фосфорът и как се е озовал на Земята. Сега международни специалисти съобщават, че са успели да проследят пътешествието му.

За целта астрономите са комбинирали данни от телескопа АЛМА и сондата "Розета". Благодарение на тях изследователите са установили, че ключовият градивен елемент се е формирал в наподобяващ облак регион от газ и прах между звездите, след което е бил пренесен на нашата планета от комети, за да положи началото на живота.

"Животът е възникнал на Земята преди около четири милиарда години, но процесите, направили това възможно, оставаха неизвестни", казва ръководителят на изследването Виктор Ривила от италианския Институт по астрофизика.

Използвайки телескопа АЛМА, специалистите са установили, че съдържащи фосфор молекули са се родили в звездообразуващ регион, известен като AFLG 5142. В тази "детска ясла за звезди", намираща се в съзвездието Колар, е открито изобилие от съдържащи фосфор молекули, в това число и най-широко разпространения фосфорен оксид. С помощта на инструмента РОЗИНА на сондата "Розета" учените са открили фосфорен оксид и на кометата 67Р/Чурюмов- Герасименко.

"Комбинирайки данните от АЛМА и РОЗИНА разкрихме своеобразна химическа нишка в процеса на звездообразуване, в който водеща роля играе фосфорният оксид", казва Виктор Ривила. Наблюденията с телескопа АЛМА показват, че съдържащи фосфор молекули се "раждат" в мащабния процес, съпътстващ формирането на нови звезди и планетни системи.

"Фосфорът е от ключово значение за живота такъв, какъвто го познаваме. Тъй като кометите най-вероятно доставят огромни количества органични съединения на Земята, фосфорният оксид на 67Р/Чурюмов- Герасименко подкрепя връзката межди тези космически тела и живота на нашата планета", казва съавторката на изследването Катрин Алтвег от университета на Берн, Швейцария.