Парашутът, с който марсоходът "Пърсивиърънс" кацна на Марс, съдържал скрито послание, пише Асошиейтед прес. То е дело на системен инженер в НАСА, който е запален любител на пъзелите и загадките.

Той се казва Иън Кларк и използвал бинарен код, за да изпише "Dare Mighty Things", което в превод означава "Осмелете се на велики дела".

Буквите от посланието са скрити в оранжевите и бели ивици на 21-метровия парашут. Те съдържат и GPS координати на централното управление на мисията на марсохода в Пасадена, Калифорния.

Идеята хрумналата на Кларк преди две години. Инженерите искали парашутът да е с уникален дизайн и така скриването на послание се оказало идеално за целта. Само шестима души в екипа знаели за него до кацането.

"Осмелете се на велики дела" е фраза, използвана от президента Теодор Рузвелт. Тя е мото на инженерите в НАСА и е изписана по стените на сградата, в която се помещава мисията по контрол на "Пърсивиърънс".

"Трябваше да измислим начин да я закодираме, но така, че да не е твърде очевидно", споделя Кларк. Що се отнася до GPS координатите, те указват място само на 3 метра от входа за посетители в центъра в Пасадена.