Изгорял в атмосферата спътник може да е източник на Радиоактивния изотоп рутений-106, чиито следи бяха засечени в Русия и в редица европейски страни, може да е дошъл от Космоса, а причината би могла да се търси в изгорял в атмосферата спътник, пише news.bg. Това гласи материал от проверка на междуведомствената комисия по изясняване на въпроса, цитиран от ТАСС.

Източникът може да е изгорял в атмосферата изкуствен спътник или негови фрагменти, на борда, на когото се намира източник на рутений-106 с висока сумарна активност, се казва в документа.

Версията за изгорял в атмосферата спътник като източник на освободения рутений-106 засега се явява приоритетна, съобщи на пресконференция в ТАСС зам.-директорът на Института за безопасно развитие на атомната енергия РАН Рафаел Арутюнян.

Първата хипотеза за произхода на рутений-106 беше за производство на медицински препарати. "Чистият" рутений-106 за медицински цели в Русия се получава чрез облъчване в специални ядра в ядрения реактор. Максималната активност на получената партия на препарата не надвишава няколко десетки миликюри, а максималната сумарна активност на медицинския рутений-106, произведен в Русия не надвишава едно кюри. Съответно, медицинските учреждения не могат да се разглеждат като източник на много малка сумарна активност на приетите препарати, заяви Арутюнян.