Хиляди компании по света затвориха офисите си заради пандемията с коронавируса, но хиляди други успяха да започнат частична или пълна работа от дома - т.нар. хоум офис. Така обаче мениджърите имат далеч по-малко контрол върху работниците. Софтуер за постоянна видеоконферентна връзка позволява на началниците постоянно да следят работниците, и става все по-популярен, разказват Business Insider и clubz.bg.

Става дума за инструменти като Sneek, които, разбира се, не могат да държат видео стабилно онлайн 8 часа на ден, затова пък могат да снимат лицата на работниците на всеки няколко минути - през уебкамерите на лаптопите им.

Софтуерът подрежда снимките на десетки работници на стена и показва активността на всеки през цялото време. Позволява снимки на от 1 до всеки 5 минути.  Само Sneek е нарастнал по популярност около 10 пъти в последните 2 седмици, а е само един от примерите за програма с подобни възможности.

В добавка, мениджърът винаги може да се свърже с даден работник директно, като натисне върху лицето му - и той не може да откаже видеоразговорът, освен ако шефът не му е дал подобно позволение.

"Sneek не е разработен, за да шпионира някого. Знаем, че много хора ще счетат тези функции за навлизане в личното им пространство, напълно разбираме това, и нашата програма не е решение за тях. Но има много екипи, които са добри приятели и искат да стоят свързани, докато работят заедно", обяснява един от основателите Дел Кюри.

Много работници обаче нямат избор дали да ползват софтуера и са критични към него в социалните мрежи. Той реално позволява дори по-строг контрол от този във физическия офис, както и нелепости, разказват отделни работници. Например може многократно на хора с по-малък пикочен мехур да обясняват защо изчезват от камерата далеч по-често от другите.

Кюри обаче подчертава, че целта е да се пресъздаде една добра офис култура онлайн. И като всеки инструмент има правилен и неправилен начин да се използва.