След продължителен процес Турция брои дните до пускането на прототип на първия си автомобил изцяло местно производство, информира „Сабах“. Това ще бъде напълно електрически спортен автомобил (SUV).

Дизайнът на първия турски модел е направен от световноизвестната италианска фирма за проектиране на състезателни автомобили „Пининфарина“, съобщава БГНЕС.

Очаква се президентът Реджеп Тайип Ердоган да направи първия тест-драйв на местния автомобил, чийто прототип ще бъде показан за първи път пред турската общественост в церемония, която ще се проведе в следващите дни.

Ердоган ще направи пробното шофиране над моста Осман Гази - забележителен пътен мост над Мраморно море в Турция, като трябва да разкрие и името на автомобила.

„Пининфарина“ вероятно е най-известна с историческата си връзка с Ферари, Алфа Ромео и Мазерати. С име, което все още е синоним на някои от най-бляскавите автомобили в света, известната дизайнерска къща е отговорна за почти всеки страхотен автомобил на Ферари, създаван някога. Основана през 1930 г., влиятелната къща за дизайн на автомобили придоби слава като проектира превозни средства на гиганти като Ферари, Алафа Ромео, Пежо, Мазерати и Ролс Ройс, както и други неиталиански марки.

Множество доклади през последните дни твърдят, че в местния автомобил на Турция ще се използва технологията за изображения с добавена реалност, вместо навигационно устройство.

Главният изпълнителен директор на турската автомобилна група TOGG, сформирана от петте най-големи турски индустриалци - разработчици на първия автомобил, произведен в страната заяви, че те са разработили проект, който напълно ще премахне нуждата от навигационни устройства в колата, като използват технология за изображения с добавена реалност в резултат на съвместната им работа с местна стартъп компания.

Времето за зареждане на първия местен модел отнема около 10 часа в нормални домашни електроусловия, докато в обществена зарядна станция това време ще бъде намалено до само половин час.

TOGG има за цел да започне масово производство през 2021 г. и да пусне домашния автомобил през първата половина на 2022 г. Първият автомобил, който ще бъде пуснат на пазара, ще бъде изцяло електрическият C-SUV. В плановете се посочва, че до 2030 г. ще бъдат в производство до пет модела. Междувременно три съществуващи модела, произведени от групата, ще бъдат подновени.

Когато TOGG стартира своя местен автомобилен проект, тя проведе проучване сред над 2000 души в цяла Турция. Проучването посочи голямо търсене на SUV автомобил в C сегмента.

Проектът, чиито права върху интелектуална и индустриална собственост ще бъдат изцяло притежавани от Турция, се очаква да допринесе до 50 милиарда евро за турската икономика и да създаде пряка и непряка заетост за около 20 000 души.

През ноември 2017 г. Турция предприе новаторска инициатива за производство на собствен автомобил. Проектът обедини най-големите производители и компании в консорциум, включващ „Anadolu Group“, BMC, „Kök Group“, „Turkcell“ и „Zorlu Holding“, всички с опит в техните собствени области на дейност.