Пръстеновидно слънчево затъмнение ще се наблюдава днес в северното полукълбо, в пояс, простиращ се върху 500 километра от Канада до Сибир, съобщи АФП.

То обаче няма да може да се наблюдава от България, обясни Пенчо Маркишки от катедра „Астрономия” във Физическия факултет на Софийски университет „Св.Климент Охридски” и физик от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН.

Явлението ще може да се наблюдава от Северна Канада, Гренландия и Източна Русия, с максимална фаза в 13:42 часа българско време на 10 юни.

„Пръстеновидните слънчеви затъмнения са особено красиви явления и се случват, когато Луната е близо до апогея на своята елиптична орбита, т.е. когато тя е далеч от Земята. Тогава нашият естествен спътник е с по-малък видим диаметър и по време на пълната фаза на затъмнението той не успява да закрие изцяло Слънцето. Поради това периферията на слънчевия диск остава да свети като ярък тънък пръстен около Луната”, каза астрофизикът.

Затъмнението на 10 юни ще се наблюдава като частично слънчево от по-голямата част на Северна Америка (без югозападните ѝ части), в Централна и Северна Европа и в почти цяла Азия (без югоизточните ѝ части, Индия и Арабския полуостров). Ивицата на пръстеновидното слънчево затъмнение ще достигне ширина 527 км и ще премине през Северна Канада - остров Елисмиър, Гренландия и Източна Русия, уточни Маркишки.